Želite zdrave i bele zube? Stomatološka ordinacija UniDent Beograd

Pozovite nas :

+381 63 734 43 12

Pišite nam :

unidenta@yahoo.com

Posetite nas :

Generala Ljubomira Milića 13/2, Voždovac, Beograd

Pasta za zube

Koju pastu za zube odabrati?

Jedini razlog zbog koga pišem ovo što pišem je to što smo u poslednje vreme bombardovani reklamama koje preporučuju čudotvorne paste za zube koje rešavaju sve probleme zuba,  od krvarenja desni, prevencije karijesa do same estetike u smislu beljenja zuba. Jasno nam je da reklame to rade, ulepšavaju, ne bi li prodaja rasla. Ali, ako krenete od toga da su neki ljudi počeli da se tuširaju svaki drugi dan jer dezodorans čini čuda u 48 sati, onda čudotvorne paste čine još gore. Naravno da sve to ima veze i sa intelektom kupca i sa navikama kao takvim i pre pojave diskutabilnih preporuka…

Da li je pasta za zube dovoljna da reši problem?

Elem, da se vratim na onaj početak… Što se pasta za zube tiče, pasta je pomoćno sredstvo za higijenu usta i zuba. Sem paste, potrebna nam je četkica, konac i još neko sredstvo za ispranje usta. Ako vam krvare desni, ne postoji nijedna pasta koja će vam rešiti problem. Kažu pacijenti da su određene paste pomagale u smislu smanjivanja simptoma. Slažem se. Neke mogu da smanje osetljivost zuba na hladno/ toplo, neke mogu da smanje krvarenje. Ali, ako vam smanji krvarenje, ona vam ublaži simtome, vi mislite da vam je bolje a u stvari uzrok još uvek postoji, niste ga uklonili, problem se produbljuje. To kamufliranje simptoma može biti pogubno po vaše zube.

Da li se konsultovati sa stomatologom pre odabira paste za zube?

Ni u jednoj reklami za zubne paste nećete čuti nakon iste da pre svega konsultujete vašeg stomatologa pre upotrebe. A trebalo bi. Svaki stomatolog će vam obajsniti da je krvarenje desni najčešći simptom upale desni. Takođe će vam reći da je u redu da koristite tu i tu pastu ali nakon pregleda i evetualne terapije u smislu čišćenja zuba, kiretaže džepova i saniranja same upale. Svaki stomatolog će proveriti odakle potiče osetljivot zuba na toplo/hladno i da li će vam određena pasta pomoći u tom problemu.

Shvatite jedno, redovne kontrole i konsultacije sa vašim stomatologom će vam razrešiti mnoge nedoumice. Pranje zuba je neophodno najmanje dva puta dnevno, vreme trajanja zuba je bitno, korišćenje konca takođe ali izbor četkice, paste i ostalih pomoćnih sredstava ne toliko. Koristite ono što vam prija i ono što volite. Ne koristite pretvrdu ni premeku četkicu bez da ste se konsultovali sa stomatologom. Perite redovno zube, idite redovno na kontrole i sve će biti u redu.

Tekst sastavila dr stomatologije Aleksandra Sibinović

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ostavite odgovor

Poslednje
Pitajte nas