Želite zdrave i bele zube? Stomatološka ordinacija UniDent Beograd

Pozovite nas :

+381 63 734 43 12

Pišite nam :

unidenta@yahoo.com

Posetite nas :

Generala Ljubomira Milića 13/2, Voždovac, Beograd

Konac za zube

Tooth care. Young woman using dental floss

Kada pričamo o higijeni usta i zuba uglavnom mislimo na pastu i četkicu za zube. Naravno, pasta i četkica za zube jesu neophodne za održavanje higijene, ali nisu dovoljne. Ukoliko se pridržavate pravila da je zube neophodno prati najmanje 2 puta dnevno, ujutru odmah po buđenju i uveče pre samog spavanja, najmanje 3 minuta, onda ste za vaše zube uradili skoro sve. To „skoro“ je konac za zube. Pranjem zuba četkicom i pastom i eventualno ispiranjem nekom od tečnosti za usta, vi ste očistili oko 65% zubnih površina. Onih 35% ostaje neočišćeno ili neočišćeno dovoljno a samim tim i podložno za stvaranje novih naslaga, podložnije kvarovima i drugim parodontološkim problemima.

Kako koristiti konac za zube?

Konac za zube se koristi nakon svakog pranja zuba. Suština korišćenja konca za zube je da njim uđete u svaki prostor između dva zuba i to dva puta. Prvi put ulazite u interdentalni prostor i „naslanjate“ konac na jedan zub, izvlačite ga i time čistite njegovu površinu. Zatim ponovo ulazite u isti prostor i naslanjate konac na drugi zub, izvlačite i time čistite i njegovu površinu. Znam,zvuči komplikovano i mislite da oduzima mnogo vrmena. U početku, da, ali kada uđete u rutinu, neće trajati dugo  a ono što radite za vaše zube i desni je neprocenjivo.

Koji je konac za zube najbolji?

Na to pitanje vam ne mogu odgovoriti jer živimo u jednom potrošačkom vremenu gde smo bombardovani sa svih strana raznim preparatima koja čine „čuda“. Ono što mogu da vam kažem je sledeće. Postoje nevoskirani i voskirani konci za zube. Moj savet je da uvek kupujete nevoskirani konac, on stvara vece trenje a samim tim bolje i čisti. Voskirani konci su lakši za korišćenje ali ćete se vrlo brzo snaći i sa nevoskiranim. Proizvođača sami birajte, ne možete da pogrešite.

Da li konac za zube moram da koristim svakodnevno?

Naravno. Znam da živimo jednim brzim životom i da nam je vreme jako dragoceno, ali tih par minuta možemo da odvojimo. Konac za zube treba koristiti posle svakog pranja zuba, kompromis postoji u smislu da ukoliko radimo to samo jednom dnevno, to uradimo uveče nakon pranja zuba.

Tekst sastavila: dr stomatologije Aleksandra Sibinović

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ostavite odgovor

Poslednje
Pitajte nas